Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


ÇOCUGUN EV GÜNLÜGÜ

[navy]ÇOCUGUN EV GÜNLÜGÜ[/navy]



"Sadece çocuklar için hazirlanmis oyun bahçeleri ve parklar... Görünürde her sey ne kadar güzel! Atlayan, ziplayan, itisip-kakisan, gülüsüp oynasan çocuklar... Ve çocuklarina jest yapmis olmanin mutluluGu yüzlerinden okunan yetiskinler... Disaridan bakinca manzara böylesine güzeldir. Ya biraz düsününce?..

Hava güzelse, yakinlarda bir park varsa ve çocuGu parka götürebilecek birisi bulunuyorsa, çok deGil, sadece bir-iki saatliGine çocuklar eGlenebileceklerdir. Çocuklarin o bir-iki saatlik süre içinde adeta yarisircasina bir maymun çevikliGiyle hoplayip zipladiGina bakinca, harcamalari gereken ne kadar bastirilmis enerjileri olduGunu anlamak hiç zor deGildir. ÇocuGun eve dönmek istememesini, aGlayip tepinmesini baska nasil izah edersiniz?

Çocuk, evinde ne kadar mutlu?

Çocuklar evlerinde oynayamiyorlar mi? Evde mutlu deGiller mi acaba? Onlara evde nasil bir ortam veriyoruz ki sokaGa çiktiklarinda sanki zincirden bosanmis gibi oluyorlar? Ya da söyle soralim: Ev ortamimizi çocuk gözüyle deGerlendirsek, acaba onlarin yerinde olmak ister miydik?

ÇocukluGun ilk bir yili, belki onlarin en mutlu yilidir. O da anne çalismiyorsa. Çocuk aileye yeni dahil olmustur, hatta kendisini annesiyle bir bütün olarak hissetmektedir. Ne var ki, etrafiyla iletisim kurmaya baslar baslamaz televizyonun karsisina oturtulur ve önüne bir kaç oyuncak konulur. Artik anne ev isi yapma özgürlüGüne tekrar kavusmustur! Ama çocuk için okul çaGina kadar sürecek monoton yillar da baslamistir.

Bu açidan bakilinca, köy çocuklari belki birçok yönden maGdurdurlar; ancak oyun oynama özgürlüGü açisindan sehir çocuklarina oranla çok daha sanslidirlar.

Oyun, hayalleri yasamaktir.

Ne kadar farkindayiz bilinmez ama oyun çocuk için hayatin özüdür. Oyun, hayati yasamaktir. Oyun, isleri, iliskileri öGrenmek demektir. Oyun, hayalleri, düsleri yasamaktir. Bir deGneye binerek deh deh çiGliklariyla kosan çocuk, gerçekten at üstünde gidiyormusçasina mutlu deGil midir?

Oyun arkadasla oynanir. Arkadasi yoksa çocuk hayal

Esim anaokulu öGretmeni. Buna raGmen eGitici bilgilendirici bu tür yazilari ilgiyle takip ediyorum. Tesekkür ediyorum... devamini da bekleriz

iNsAALLAH SAYiN FEREYDUN ABi
BENDE BiR ANAOKULU ÖGRETMENi ADAYiYiM SiZE VE EsiNiZE
BAsARiLAR DiLERiM ALLAH YARDiMCiNiZ VE YARDiMCiSi OLSUN TÜM ÖGRETMENLERiMiZiN

Çok güzel bir yazi "sevgi" kardesim.Malesef çoGu anne ve babalarin farkinda olmadan çocuklari düsürdüGü durum bunlarlada sinirli kalmiyor.
Özellikle toplum içinde çocuklarini azarlayip küçük düsüren yada dahada ileri giden anne baba örneklerini çok görüyoruz.
Lütfen!! anne babalar çocuklariniz size hz ALLAH'imizin çok büyük bir nimeti ve emaneti olduGunu aklinizdan çikartmayin.çocukken onlara yapilan küçük bir davranis hareketinin ileride onlarin hayatinda nelere mal olabileceGini düsünerek hareket edin....küçük bir ev aleti aldiGimizda bile kullanma klavuzunu didik didik arastirirz yanlis bir sey yapmamak için. halbuki çocuklarimiz!!...peygamber(sav) efendimiz çocuklara vurmayi sadece namaz kilma yasi gelip kilmadiklari takdirde müsade etmislerdir.oda "kaba yerine elinizle hafifçe çirpistirin" buyurarak....lütfen toplum içinde çok rastladiGimiz bu yanlis davranis biçiminden kurtulalim..vsr vsr..


Aile ve Cocuk

MollaCami.Com