Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


KAZAYA KALAN NAMAZ..

NAMAZi TERKETMEK

1 - Soru: ÖGle ve ikindi namazlari kazaya kaliyor. is yerinde kilamiyorum. Kazaya kalan bu namazlari, yatsidan sonra mi kilayim, yoksa yatsidan önce mi?

Cevap: Namazlari kazaya birakmayacak sekilde isinizi ayarlamaya çalisin. Aksi halde namazin kazaya kalmasina sebep olan isi terk edip daha münasip bir iste çalisin. Bir kimsenin hiç kaza namazi yoksa veya alti vakitten az ise, kazayi vakit namazindan önce kilacaktir. Kazaya kalan namazlarinin yekunu alti veya daha fazla vakti buluyorsa, vakit namazindan önce de, sonra da kilablir.

2 - Soru: Gafletin gereGi olarak namazlarini ihal eden karisina, nasihatten baska, kocasinin yapacaGi hareket ne olmalidir? EGer onu dövmek ailenin yikimina yol açabilirse durum nasil olur?

Cevap: Nasihat, irsad ve hikmetli sözlerle Allah'in emirlerini yapmasi hususunda gayret göstermelidir. Fayda vermezse yataGini ayirmali, bu da onun tutumunu deGistirmezse yara bere açmadan korkutulmalidir. Son çare ise ayriliktir.

3 - Soru: ÖGleyin ise gidiyorum. ikindi ve aksam namazim kazaya kaliyor. isten gelince önce bu kazalari mi, yoksa vakti gelen yatsi namazini mi kilmaliyim?

Cevap: Namazinizi asla kazaya birakmayin. isiniz, ibadetinizin kazaya kalmasina sebep oluyorsa o isi birakip, namaziniza engel olmayacak bir is bulmanizi tavsiye ederim. Meseleyi ehemmiyet yönünden ele almak gerekirse, o kimsenin üzerinde bulunan kaza namazlari bes vakitten fazla ise, önce kazaya kalan namazi kilabileceGi gibi, vakit namazini da kilabilir. Fakat hiç kazasi olmayan veya kazasi bes vakti geçmeyen kimse, önce kaza namazini kilacak, daha sonra vakit namazini eda edecektir.

4 - Soru: Karisi zina yapan bir kisi, caminin ön safina geçerse onun pesindeki cemaatin namazi bozulur mu?

Cevap: Hayir, bozulmaz.

5 - Soru: Cemaatten biri, imama kizip onun ardinda namaz kilmasa vebali nedir?

Cevap: O sahsin imama uymayisi, imamin itikadinda küfre varan cihetler bulunmasindan veya okuyusunda, namazi bozacak hatalari olmasindan ileri geliyorsa, diyecek bir sey yoktur. Sirf öfkelenmesi sebebiyle ona uymayi terk ediyorsa yanlis bir fikrin pesine takilmis olur. "Kin"i, dinden üstün tutmak, hatalarin basta gelenidir.

6 - Soru: ikindi ve yatsi namazlarinin ilk sünnetlerini Peygamber Efendimiz'in (sav) çok defa terk ettiklerini hocalardan dinliyoruz. Herhangi bir insanin, Hz. Peygamber'e (sav) muvafakat olsun diye bu sünnetleri terk etmesi icap eder mi? Veya hiç terk etmemeye itina göstermis olsa, Hz. Peygamber'e (sav)muhalefet etmis olur mu?

Cevap: Peygamber Efendimiz'in (sav) yaptiGini islemek, sünnet olduGu gibi, bir isi onun islediGi sekilde yapmak da ayrica sünnet olmaktadir. Bu itibarla, bahsi geçen sünnetleri ara sira terk ederek Ef'al-i Resul'e (sav) uygun bir yol tutulmus olur.

7 - Soru: Bir vakit namazi kilmayanin 80 sene yanacaGini duyduk doGru mu? Özründen dolayi kilamayan ve namazini kazaya birakana da ayni mi yoksa deGisik bir hüküm var mi?

Cevap: Namaz kilmamanin cezasi pek büyüktür. "Özür" ancak kadinlar için vardir. ErkeGin ölüm ve baygin düsmekten gayri namazi terk için bir özrü olamaz. Sure-i Maun'un besinci ayeti bulunan "Onlar namazlarindan gafildirler" mealindeki ayetin, namazini geciktirenler hakkinda nazil olduGu ifade edilmektedir.

ÇaGimiz ve Günümüz Meselelerine Fetvalar
Mehmed Emre

cok guzel bir konu bugra kardesim cok deger verdigim islama 40 yilini hizmetle gecirmis baba gibi gordugum bir sahisin bana namaz hakkinda soyledigini sizinle paylasmak isterim.Diyelim ki denize dustun bogulmak uzeresin ve sen ezani duydun o anda ALLAHU EKBER demen lazim ki o namazin kazaya kalmamis ve senden sorulmamis olsun.Dusunebiliyormusun olum halli bile bir insanin o an ki namazini uzerinden dusurmuyor kaldi ki patronum izin vermiyor diye namazi terk edenler acaba dusunmezler mi ki rizki onlara is sahibi mi yoksa Alemlerin RABBi mi veriyor inanin bizler islamiyeti hakkiyla yasasaydik burdaki hristiyanlar is verenler buna karsilik olarak yer bile vereceklerdi hata bizlerde namaza gidiyorum diye sigara molasi verenlerin kulaklari cinlasin hatta bir cok kisinin namazina mani olduklari icin utansinlarrrr

Ne dogru soylemis mubarek.. Hakikaten buyuk bir sorumluluk bu... Sahabe-i Kiram namaza durduklarinda bogurlerinden, sirtlarindan sicim gibi ter akarken saygi ve ihlastan.... Heyhak... Bi de bize bak! Rabbim nacizane ibadetlerimizin tumunu Gaffar ve Rahman adiyla afv ve kabul eylesin...


Fıkıh & ilmihal

MollaCami.Com