Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


HATiCE'TÜL KÜBRA (r.a.)

Ya Muhammed seni izdivaçtan alikoyan nedir ki evlenmiyorsun, der.
-Kafi mikdarda param yok...
Nefise'nin maksadi da bu cevabi almaktir.
-Peki öyleyse iffeti, dini diyaneti yerinde, zengin ve güzel bir kadinla evlenmeye ne dersiniz?
-Kim bu hanim?
Nefise kadin, düsündükleri evliliGin gerçekleseceGine dair ilk isareti almis olmanin memnuniyeti ile cevap verir:

Hadice, Hüveylid'in kizi. O da Kureys'in Esed oGullarindan.

Hadice, radiyallahü anha, derin ilmi, kültürü, zenginliGi güzelliGi ve soyu ile devrindeki kadinlarin en üstünü.

Daha evvel iki kere evlenmisliGi var. ilk beyi vefat edince ikincisi ile hayatini birlestirmis. Bu da veba hastaliGindan ölünce dul kalmis. Bu kocalarindan üç çocuk sahibi.

Bir çok talibi var. Çevrenin seçkin erkekleri O'nunla evlenmek istiyorlar. "Evet" demesi için yapmayacaklari fedakarlik yok. Ama o, evlenme tekliflerine hep uzak ve menfi...

...Kimseyle evlenme fikrinde deGil. Ta ki insanliGin sultanini görene kadar. sam'a kervan gönderme ile baslayan tanisma ve Peygamberimiz hakkinda isittikleri; gördükleri, en üstün kadinda yavas yavas Muhammed'ül emin'le dünya evine girme fikrini doGurur.

islamiyetten önce "tahire", islamiyetten sonra ise buna ilaveten "Kübra" ünvanli bu zeki ve alim kadin, simdiden gelecek yillari tahmin edebilmektedir... Zaman, bu ana kadar sahid olmadiGi bir büyük inkilabi yasayacak ve bu inkilabini kahramani amca himayesindeki Sevgili Peygamberimiz olacaktir.

... insanliGin düstüGü sirk ve cehalet batakliGindan esrefi mahlukat mevkiine çekip çikaracak en son ve en mükemmel dinin Peygamberi Muhammed'ül emin'dir.

O halde O'na zevce olmak, ve O'nun kederinde ve nes'esinde yaninda ve yardimcisi ve destekçisi olmak bir kadinin dünyanin kurulusundan kiyamet kopuncaya kadar kavusabileceGi en yüksek nimettir.

Bunu anladiGi andan itibaren Hadice anne, efendimizi adeta gözlerden saklamak, O'na dair sirlari gizlemek istemistir. Olur ki bu hazineyi baska kadinlar da sezer. Bu bakimdan endiseli.

Elbette hakli; bölünmesi paylasilmasi mümkün olmayan bir seref...

sam seferinin üzerinden üç aya yakin bir zaman geçmis olduGu halde Hadice validemizi mesgul eden hep bu evlenme planidir. Akl-i fikri hep bu iste... nitekim, niyetini akilli ve tecrübeli bir kadin olan Nefise binti Münebbih sezer ve O'nu konusturarak gönlünün muradini anlar:

,-Ya Muhammed seni izdivaçtan alikoyan nedir ki evlenmiyorsun, der.

-Kafi mikdarda param yok...

Nefise'nin maksadi da bu cevabi almaktir.

-Peki öyleyse iffeti, dini diyaneti yerinde, zengin ve güzel bir kadinla evlenmeye ne dersiniz?

-Kim bu hanim?

Nefise kadin, düsündükleri evliliGin gerçekleseceGine dair ilk isareti almis olmanin memnuniyeti ile cevap verir:

-Hadice binti Hüveylid!

-Kim araci olacak?...

Nefise hatun bundan sonrasini söyle anlatiyor:

-"Bu hizmeti ben yapacaGim, dedim ve Hadice'ye kosarak büyük müjdeyi verdim." Hadice, amcasi Amr bin Esede ile amcazadesi Varaka ibni Nevfel'li çaGirtti. Ve fikrini onlara açarak aile büyükleri olmalari sifati ile yardimlarini rica etti...

Hazret-i Hadice'nin amcasi ve amcasinin oGlu Sevgili Peygamberimiz'e giderek O'nunla görüsüp düGün gününü konustular ve yanindan ayrildilar. Haber Ebu Talib ve kardeslerini sasirtti. Çünkü bir düGün yapacak mali imkana sahip deGillerdi...

Onlar, bu endise ve efkarda iken Peygamberimiz Hazret-i Ebu Bekr'in dükkanina gitti. Niyeti kendisini kirmayacak bu dostundan ödünç para almakti.

Ebu Bekr radiyallahü anh, aziz efendimizi uzaktan görünce kalbinde sevgi biraz daha kabardi; ve kendi kendine söyle niyet etti:

"Muhammedü'l emin benim en yakin dostum ve en makbul arkadasimdir. EGer bir sey isterse asla geri çevirmeyeceGim."

Sevgili Peygamberimiz, yanina vardiGinda Ebu Bekr efendimiz, arkadasini biraz üzüntülü gördü. Sebebini anlayinca kasayi açti ve:

-istediGin kadar alabilirsin, diye onu ferahlandirdi. Hazrez-i Ebu Bekr'e:

-Hiç bir isimde yardimini esirgemedin diyerek O'na dua buyurdular ve nikaha davet ettiler.

Seçkin arkadaslari, davete:

-Basim gözüm üstüne, diyerek geleceklerini bildirdiler.

Peygamberimiz ihtiyaci kadar para alarak bununla düGün hairliklari yapti.

Nikah, Hadice annemizin konaGinda yapilacakti.

Her taraf süslü ve donatilmis. Hadice radiyallahü anha, cariye ve hizmetçilerine bundan sonra hür olduklarini, kendilerini bu düGün hatirina azad ettiGini müjdeledikten sonra ellerine içi altin ve mücevher dolu tabaklar vererek Sevgili Peygamberimiz konaktan içeri girince mübarek ayaklarina saçmalarini tenbih etti.

Efendimiz, amcasi Hazret-i Hamza ile nikahin yapilacaGi Hazret-i Hadice'nin evine geldiler. Biraz sonra Ebu Talib ve Kures'in diGer ileri gelenleri de hazirdi.

Hazret-i Hadice'nin amcasi Amr bin Esed ve amca çocuklari ile kadin ve erkek akrabalar daha önceden gelmislerdi.

Hadice ikramlik olarak koyunlar kestirip yemekler hazirlatmisti...

Yemekler yendikten sonra, Ebu Talib, devrin adeti gereGi nefis bir konusma yapti:

-Allah'a hamdolsun ki bizi ibrahim'in zürriyetinden, ismail'in neslinden, Maad'in cevherinden ve Mudar'in kanindan yaratti. Ve Kabe'nin bekçisi, Mekke'nin mensubu ve halkin reisi yapti... yeGenim Muhammed bin Abdullah her Kureysli'den üstündü. Kimse onunla mukayese edilemez. Gerçi mali azdir ama. Mal deGimiz ne? Bir gölge. Bir gün burada, yarin baska yerde. Yemin ederim ki, yeGenimin itibari bundan sonra daha da yükselecektir. iste bu genç, simdi sizden kiziniz Hadice'yi helalliGa istemektedir. muaccel ve müeccel mehir olarak yirmi deve teklif etmektedir!..."

Ebu Talib'ten sonra da Varaka ibni Nevfel bir konusma yaparak, Ebu Talib'i tasdik etti. Ve kendilerinin de soylu bir sülele olduklarini ve hisim olmak istediklerini bildirdi ve hazir olanlari sahid tutarak kizlarini verdiklerini söyledi. Ebu Talib, Hadice radiyallahü anhanin amcasi Amr bin Esed'in de fikrini almak istedi. Amr:

-sahid olun ki Hadice binti Huveylid'i Muhammed'e verdim, diyerek rizasini açikladi.

Konusmalardan sonra herkesi nes'e kapladi. Peygamberimiz iki deve kestirip yemekler vererek velime cemiyeti yaptilar.

Nikahi, islami usul ve esasa uygun olarak Varaka kiydi.

Efemdimiz yirmibes, Hadice validemiz kirk yasinda olduklari helde ayni gün Hadice radiyallahü anha ile evlendiler... Hadice annemiz de bütün malini Sevgili Peygamberimize hediye etti ve kendisinin de O'na muhtaç olduGunu arzetti.

Ebu Talib de evinde bir deve kestirerek, Kureys esrafini çaGirdi ve Sevgli Peygamberimizle hanimini davet etti... tesriflerinde sevincinden aGlayarak bütün üzüntülerinin gitmis olduGunu söyledi...

Evlilikleri, anlayisli, müsfik, candan yardimci Hazret-i Hadice'nin vefatina kadar yirmidört yil sürdü. O hayatta iken efendimiz baska bir kadinla evlenmedi.

Sevgili Peygamberimiz'in ibrahim ismindeki çocuklarindan baska bütün evletlari Hadice validemizden dünyaya gelmistir. ilk çocuklari Kasim'dir. Bu sebeple Peygamberimize "Ebül Kasim" denir... diGer çocuklari: Zeynep, Rukiyye, Ümmü Gülsüm, Fatima ve Abdullah'dir.

böylece Hadice annemizden ikisi erkek dördü kiz olmak üzere alti çocuklari olmustur. Kizlarin büyüGü Zeynep, küçüGü Fatima'dir. Babasinin gözbebeGi yavrusu Fatima, Efendimiz kirk yasinda iken düyaya gelmistir.

Küçük Kasim'la Abdullah, Mekke'de olmak üzere bütün çocuklari kendileri hayatta iken vefat ettiler. Sadece göz nurlari Fatima anneciGimiz hariç. Bu can yavrulari kendilerinin büyük göçlerinden alti ay sona ebediyet alemine yollandilar...

... iste Sevgili Peygamberimizin bir bir yavrularini kaybetmeleri, Onlarin böylesine zor bir imtihana tabi tutulmalari bazi müsrikleri zevklendiriyor. Bunlardan As bin Vail ismindeki küstah, "Muhammed'in nesli kurudu. Bundan böyle ebterdir. Soyu bitti" deme cür'etinde bulununca bu aGir sözler yüce Allah'i incitti ve Kevser suresini göndererek bu sefil söze cevap verdi:

"-Asil sana ebter diyenlerdir ki ebter olacaktir."

Elbette Rabbimizin buyurduGu oldu ve sevgilisine dil uzatanlar kurumus aGaçlara dönerken O'nun mübarek soyu Hazret-i Ali ve Hazeret-i Fatima evletlari Hasan ve Hüseyin efendilerimizle devam etti. Hem de yüce Allah bu soya öyle bir bereket verdi ki, baska hiç bir nesilde görülmeyen ve görülmeyecek sekilde Hazret-i Hüseyin çocuklari Seyyidler ve Hazret-i Hasan çocuklari serifler çoGala çoGala bütün yer yüzüne yayildilar.
RaYiHaN


Sahabe-i Kiram

MollaCami.Com