Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


SiGARA HARAM Mi MEKRUH MU?

Soru: Sigara hakkinda bazi kimseler mubah derken, bazi kimseler ise mekruh demekte ve bu hükmü harama kadar götürmektedir. DoGrusu nedir?

Cevap: Peygamber (sav) Efendimiz'in sereflendirdiGi asirda ve müctehidlerin devrinde sigara yoktu. Bu sebeple, sigara içmenin hükmünde farkliliklar göze çarpmaktadir. islam alimlerinin görüslerinde ortaya çikan deGisik hükümler, meselenin tetkikinde seçilen nokta-i hareketin birbirinden farkli olmasindan ileri gelmektedir.

ilim sahiplerinden bir kismi, "Esyada aslolan ibahadir" fikih kaidesi ile tütün kullanmakta bir mahzur bulunmadiGi görüsünü müdafaa etmis ve bu istikamette fetva vermislerdir. Bir kisim din alimleri de bu nebati, hosa gitmeyen kokuSu yönünden tetkike koyulmus, sarmisak, soGan ile tütünün kerih kokulari arasinda bir benzeyis yönü olduGu iddiasi ile, onlar hakkinda verilmis bulunan "kerahat-i tenzihiye" hükmünü tütüne de tesmil etmislerdir.

Bazi ilim adamlari ise bu hususu biraz daha genis olarak tahlil etmis, çesitli zararlara yol açmasini dikkate alarak, tütün içmenin harama yakin mekruh olduGu neticesine varmislardir.

Dini meseleleri incelemekte mahareti bulunan ilim erbabi, tütünün insan saGliGinda yaptiGi tahribati dikkate alarak, meseleyi üç bu'dLu ve mukayeseli olarak ele almislar; tütünün insan saGliGindaki menfi tesirine dair tabip raporlarini nazar -i dikkate alip haram olduGu neticesine varmislardir.

Sigara içmenin haram olduGu fikrini müdafaa eden ilim sahipleri, sehr bin Havseb'in Ümmü Seleme validemizden naklettiGi "Resulullah (sav) müskir ve müftir her seyi yasakladi" Hadis-i serifini, verdikleri hükmün delili olarak göstermislerdir.

Hadis-i serifin metnindeki "Müftir" kelimesini, ibni Esir, "içildiGi zaman vücuda hararet veren; uzuvlarda kiriklik, güç azalmasi, göz kapaklarinda mahmurluk ve zayiflama meydana getiren sey" diye açiklamaktadir.

Bilhassa tiryakisi olmayanlarin üzerinde tütünün tesiri incelendiGi zaman, vücutta bir gerginlik, göz kapaklarinda aGirlik ve mahmurluk hali, gerilen uzuvlarda bir gevseme olduGu açikça anlasilmaktadir.

safii mezhebi alimlerinden Kalyubi, bir din alimi olduGu kadar tabip idi. Bahsi geçen muhterem zat, her iki ilimdeki dirayeti ile tütün içmenin haramliliGina hükmetmis bulunmaktadir.

Doktorlarin ifade ve beyanlari ile zararlari ve insan vücudundaki tahribati gün isiGina çikmis bulunan tütünü, birbirine ikram etmenin -zarari daha yaygin bulunduGundan-haram olduGu sarahatle ifade edilmektedir.

Bu aliskanliGin zararini yakinen anlamis birçok sigara müptelasi, tütünü terketmeyi devamli olarak temenni etmektedirler. Bu hal, onlarin tütünden gördükleri zararin aci itirafi olmaktadir.

Son devrin ilim adamlarindan Muhammed el-Hamid, "Hiç süphe yok ki tütün, habis bir seydir. Onu içmeye devam, eliyle kendini tehlikeye atmaktir. Bu sebeple kendimi onu haram olmasi hükmüne meyletmis görüyorum" demistir.

Bu zat, Muhaddis seyh Bedreddin el-Haseni ed-Dimeski'nin, seyh Hasim el-Hatib'in ve seyh Ali Dark'in, halka yapmis olduklari derslerde tütünün haram olduGu fikrini açikça ifade ettiklerini eserlerinde nakletmektedir.

Hiç tereddüt etmeden ifade edebiliriz ki, tütün ne besleyici ne de onarici bir vitamini ihtiva etmektedir. Keçi ve benzeri canlilarin, çali yapraklarini tütüne tercih etmeleri, onda besleyici bir deGer bulunmadiGina isaret edici ve dikkat çekici bir husustur.

Nikotin, bazi haseratin itlafinda koruyucu ilaç imal etmekte kullanilmakta ise de, aGrilari dindiren, yaralari tedavi eden, tek kelime ile sifa verici bir hassayi içinde bulunduran ilaç imalatinda kullanilmamaktadir.

Sigara, gida deGilse, sifa vermiyorsa ve hiçbir derde deva olamiyorsa ona verilecek para elbette israftir. Peygamber (sav) Efendimiz, bos yere para harcamayi ve malini zarara uGratmayi yasaklamistir. Karni doyduktan sonra yemeGe devam etmekte kerahet bulunduGu ve zararli olacak derecede fazla bir sey yemenin haram olduGu bir gerçektir. Bu hakikat karsisinda çocuklarinin ekmek parasini sigaraya vermek israf deGil ise ya nedir?

islam dini, aGiz kokularini gidermek için misvak kullanmanin sünnet olduGunu hükme baGlamistir. Ayrica, çok olarak sarmisak, soGan ve pirasa yiyenlerin cemaate eza vermemek için, camiye gelmelerine müsaade edilmemektedir. Sarmisak ve soGan kokusuna rahmet okutacak kadar fena bir kokusu bulunan tütünü içmek, misvak sünnetinin tesriindeki hikmete tamamen aykiridir. Efendimiz (sav)'in ve ashabinin yoluna aykiri bulunduGu için bid'attir.

Sigara müptelasi bulunan bir sahis ile camide ayni safta, yanyana durma bahtsizliGina uGramis bir mü'mine sorunuz! Onun yaninda geçirdiGi sikintili dakikalar ne kadar uzun ve çektiGi iskence ne derece büyüktür?

insanlarin eza duyduklari seylerden, meleklerin de eza duyacaGi bir Hadis-i serifte ifade edilmektedir. Peygamber (sav) Efendimiz'in bu beyani karsisinda tütün kokusundan meleklerin rahatsiz kalacaGinda kimsenin süphesi olmamalidir.

Bir mesele hakkinda helal ve haramlik hükümleri toplanacak olursa, haramlik hükmünden galip olacaGina dair kaadie-i külliye dikkate alindiGi zaman, sigara içmekle ilgili olan deGisik hükümler arasindan haramliGi tercih, ihtiyata muvafik bir davranis olur.

Bu ihtilaflarin ortaya çikardiGi bir durum vardir: süphe... Zira kimi mubah, kimi tenzihen mekruh, kimi de tahrimen mekruh veya haram demektir. Bu çekismeler karsisinda, istemeyerek insanda bir sek ve süphe doGmaktadir. Hadis-i serifte, "Kim süpheye düsecek olursa harama da düser" buyurulmustur. Bunun gibi, haramlikla mübahlik hükmü bir meselede içtima ederse, haramlik yönü tercih edilmeli ve müteverri alimin sözü öne alinmalidir.

Kendisi fakir, nüfusu kesir, yataGi hasir bulunan kimselerin, çocuGu atesler içinde kivranirken ona alacaGi ilaca para bulamayan, kisin ortasinda efradi ailesi soGukta titresirken, sobada tüttüreceGi dumani aGzindaki sigara ile tüttüren kimsenin irtikap ettiGi bu hal haramin katmerlisidir.

Kendisi fakir, nüfusu kesir, yataGi hasir bulunan kimselerin, çocuGu atesler içinde kivranirken ona alacaGi ilaca para bulamayan, kisin ortasinda efradi ailesi soGukta titresirken, sobada tüttüreceGi dumani aGzindaki sigara ile tüttüren kimsenin irtikap ettiGi bu hal haramin katmerlisidir.




haklisin kardesimmm


Fıkıh & ilmihal

MollaCami.Com