Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


CiNLERLE iLGiLi MESELELER

1 - Soru: Peygamber (sav) Efendimiz'e cinlerden iman eden olmus mudur?

Cevap: Evet, olmustur. Nasibin cinlerinden bir heyet Batn-i Nahle'ye uGramislardi. Orada iken Peygamber (sav) Efendimizin okuduGu Kur'an-i Kerim ayetlerini dinlediler ve iman ettiler.

2 - Soru: Cinlerin yiyecekleri nelerdir?

Cevap: Besmele ile kesilmis hayvanlarin kemikleri cinlerin yiyeceGidir. Peygamber (sav) Efendimiz bu hususu açiklayan bir hadis-i seriflerinde söyle buyurmaktadir: "Tezekle ve kemikle taharet almayin. Çünkü bunlar, cinlerden kardeslerinizin aziGidir" Cin taifesi, Peygamber (sav) Efendimiz'in duasi ve mucizeleri sebebiyle, kemiGi, üzerindeki eti ile; tezeGi de arpa ve saman seklinde görmekte ve ondan açliklarini gidermektedirler.

3 - Soru: Cinlerle insanlar arasinda evlilik olabilir mi?

Cevap; iki tarafin rizasina ve icap ile kabul esasina dayali bir nikah akdi ile cin ve insan arasinda evlilik cereyan edemez. Bir cinnin insana saldirmasi ve onu aldatmasi akla gelebilir. Tecavüzün vukuu, aralarinda evliliGin mesru olduGunun delili olarak gösterilemez. Gerek sevgi, gerekse yiyip içmek yönünden insanlar ile cin arasinda uyusmazlik mevcuttur. Bu ayriliklar sevginin doGmasina, evliliGin tesisine ve hele devamina mani bulunmaktadir.

4 - Soru: Cinlerde ölüm var midir?

Cevap: Evet, ömürleri dolunca onlar ölürler. Peygamber (sav) bir dualarinda, Cenab-i Hakk'a söyle niyaz etmislerdir: "Sen öyle bir Hayy'sin ki asla ölmezsin, halbuki cin ve insanlar ölürler."

5 - Soru: Halk arasinda 'Cin baska, seytan baska' diye bir söz vardir. Bunun doGruluk derecesi nedir?

Cevap: Cin ile seytan, yaratildiklari madde itibariyle birbirinden ayri birer varlik deGildirler. Aralarindaki ayrilik sadece iman edip etmemeleri itibariyle olmaktadir.

6 - Soru: Cinler, inanç yönünden insanlarda olduGu gibi birçok siniflara ayrilmakta midir?

Cevap: Evet, cinler önce iman etmis olmak veya kafir olarak kalmak yönünden ikiye ayrilmaktadirlar. Kafir olanlarinin müsrik olanlari bulunduGu gibi, isevi ve Musevi olanlari da vardir. Peygamber (sav) Efendimize iman eden Nasibin cinleri Yahudi idi. Onlarin iman edenlerinin ehl-i sünnet mezhebinden olanlari bulunduGu gibi, bid'at ehlinden olanlari da mevcuttur. Bir mezhebi taklit edenlerin Hanefisi, Maliki olani, Hanbeli ve safii mezhebinden bulunani vardir.

7 - Soru: Cinlerde ibadetle mükellefiyet var midir?

Cevap: Sure-i Zariyat'in 56. Ayet-i Kerimesi, onlarda mükellefiyetin bulunduGunu açikça ortaya koymaktadir. Cenab-i Hak, bahsi geçen Ayet-i Kerimede, "Ben cinleri de insanlari da ancak bana kulluk etsinler diye yarattim" buyurmaktadir.

8 - Soru: Cinlerde Allah'a (cc) karsi sorumluluk var midir?

Cevap: Mükellefiyet olunca sorumluluGun olacaGi tabiidir. Cenab-i Hakk bir Ayet-i Kerimede bunu söyle açikliGa kavusturmaktadir: "Ey cin ve insan cemaati, içinizden size ayetlerimi nakleden, bu gününüzün gelip çatacaGini inzar ile haber verir peygamberler gelmedi mi size?"

9 - Soru: Cinler cennete girecekler mi?

Cevap: Abdü'l-Vehhab sarani Hazretleri, Rahman Suresi'nin 56. Ayet-i Kerimesi ile delil getirerek, onlarin cennete gireceklerini ifade etmektedir.

10 - Soru: Cinler hakkinda genis bilgi verir misiniz?

Cevap: Bu hususla ilgili malumati islami eserlerden naklen asaGiya aliyorum:

"Cin" lafzi ile çok kere insan karsiliGi bir varlik kastedilir. Bu kelimenin müfredi "Cinni"dir. Frenklerin "Genie", Latinlerin "Genius" dedikleri de budur. (Hak Dini Kur'an Dili c. 7, s. 5381)

Kur'an-i Kerim tetkik olunduGu zaman, cinnin yalin bir atesten hem de çok zehirli bir atesten yaratildiGi görülmektedir. "Atesten yaratilmis, muhtelif sekillere girebilen cism-i latif" diye tarif edilen cin, bir Hadis-i serifte söyle açiklanmaktadir: "Melekler, nurdan; cinler, dumani kesilmis yalin bir atesten yaratildi. Adem (aleyhisselam) ise, size vasf olunan (toprak) dan yaratildi."

Ates üç seyi bünyesinde toplamistir: Nur, duman ve alev. Nurun isiGi, dumanin karartisi, alevin de zarar verici bir hali vardir. Atesten yaratilan cin, mahiyetindeki hususiyetlere göre, iman ve salaha; küfür ve dalalete müsait bulunmaktadir. Bu itibarla cin taifesinden mü'min olan da vardir, kafir olan da bulunmaktadir. Onlarin salihleri de, kötüleri de mevcuttur.

Cinnin yaratildiGi zamana açiklik getiren bir Ayet-i Kerimede söyle buyurulmaktadrr: "Andolsun ki biz, insani kuru bir çamurdan suretlenmis bir balçiktan yarattik; c

slm dostlar


Fıkıh & ilmihal

MollaCami.Com