Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Bir liselinin ürperten itiraflari.....

“Neden aileye önem vermeliyiz?” sorusuna geçen ay (12 Kasim) Hürriyet gazetesinde ismi yayinlanmayan bir genç kizin, turizm ve eGlencenin baskenti olarak nitelenen Bodrum’da yasadiklarini aktararak cevap verebiliriz.
Haberde Bodrumlu gençlerin, aileleriyle aralarindaki kopukluGa dikkat çektikleri ifade ediliyordu. Bakin 14 yasindaki genç kiz neler söylemis:


“Sigara içiyorum, ablam da. Annemin çenesinden kurtulmak için eve gitmek istemiyoruz.

Yasitlarimizin yüzde 90’ina yakini sigara ve alkol kullaniyor, birçoGu hapla baslayarak uyusturucuyu denedi bile. Sevgilisi olmayan yok gibi, lisede bakire olan kizlara aptal gözüyle bakiyorlar. Namus, ahlak ve özgürlük gibi deGerleri öGreten yok.”

Birçok anne-babanin bilmediGi, ama gençlerin elinden düsmeyen gençlik dergilerinde “sevgili bulmak, cinsel deneyimler” siradan bir vaka.

Birçok ünlü sanatçinin (!) maceralarini (hatta garip iliskilerini) zevkli bir halde sunan televizyonlar, dergiler ve gazeteler, bunu gençlere güya yasanilacak bir hayat gibi aktariyorlar.

Liseler, sigara, alkol ve uyusturucunun gölgesi altinda. Kiz-erkek iliskilerinin sinirsiz bir hüviyete bürünmesiyle birlikte karsimiza sik sik uygun olmayan video ve fotoGraf çekimlerinin yol açtiGi adli vakalar çikiyor.

Uygun olmayan sitelere düsen görüntüleri nasil temizleyebilirsiniz ki artik? Sonrasi bunalimlar, depresyonlar, adliyeler ve yikilan hayatlar...

14 yasindaki genç kizin anlattiGi daha dehset verici bilgiler de var. Haberde söyle deniliyor:

“Para için isadamlariyla yasayan liseli kizlarin ve barlarda yasli kadinlarla para karsiliGi birlikte olan 16-17 yaslarinda erkek arkadaslarinin olduGunu belirten genç kiz,

‘Bir süre sonra bu arkadaslarimiz psikolojik tedavi görmek için izmir’e, istanbul’a, hatta isviçre’ye ve Almanya’ya gidiyor. Tedavi olamayanlar intihar yolunu seçiyor. Olaylar örtbas ediliyor. Sorun ve suçlu sadece gençlikmis gibi gösteriliyor. Biz suçlu deGiliz, ne görüyorsak onu yapiyoruz.’ dedi.”

Gazetenin bu haberine yorum gönderen ve Bodrum’da yasadiGini söyleyen bir okurun görüsleri dikkat çekici. Ayni gazetenin internet sayfasinda yer alan mektupta, bu durumun yeni olmadiGi belirtiliyor.

Bu gençleri Avrupa ile Türk kültürü arasinda sikismis biçareler olarak nitelemesi ise isin deGisik bir boyutu.

Ortaokul-lise çaGindaki çocuGunuzu her saat takip edemezsiniz. Hangi arkadaslariyla neyi konustuGunu, nereye gittiGini, neyi okuduGunu ve dahasi eve ders çalissin diye aldiGiniz bilgisayardan hangi uygunsuz sitelere girip gezdiGini, chat yaptiGini bilemezsiniz.

Gençleri baski altinda da yetistiremezsiniz. Bir gencin saGlikli, mutlu ve iyi bir birey olmasi için bebekliGinden baslayan “iyi bir aile ortami” içinde olmasini saGlamalisiniz.

O halde ise kendimizden, yani ‘anne-babalar’dan baslamak durumundayiz. iyi bir çocuk yetistirmek istiyorsaniz, dönüp kendinize bakin ve su sorulari sorun:

“Ben iyi bir insan miyim, ben doGru bir insan miyim, ben inandiGim din

ok


Aile ve Cocuk

MollaCami.Com