Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Kuran da MERYEM, IMRAN, HARUN

selamün aleyküm
ateist formunda bi yaziyla karsilastim, ilk bakista icindende tam olarak cikamadim, Su an i$e gidecem ordanda okula, okuldan eve gelince anca zamanim olucak.. ama ben iste okuldayken, sizinde yorumlarinizi fikirlerinizi görüslerinizi almak istedim..
Cizgi Arasindaki Yazi ateistin formundan alintidir, oldugu gibi kopyaladim, yanlis anlasilmasin :)
______________________________________________________________________

Karmaşık ve ilginç olan bu konuyu kurcalamakta yarar var. Gelin hep beraber kurcalayalım.


Meryem ile ilgili kayıtlar karışık. Kısaca toparlarsak durum şu;

Meryem'in babasının adı İmran(?), annesinin adı ise Hanna (veya Anna). Hanna ismi ne Kuran'da, ne de diğer kutsal metinlerde geçmiyor. Meryem'in bir erkek kardeşi yok. Hanna uzun bir süre çocuk sahibi olamamış, Allah'a yalvararak kendisine bir çocuk vermesini istemiş. Dileği kabul olmuş ve Meryem'e hamile kalmış. Meryem daha doğmadan babası (Kuran'a göre İmran) ölmüş. Yani bu duruma göre (eğer Hanna daha sonra başka birinden bir çocuk doğurmadıysa...) Meryem tek çocuk. Hanna'nın (bazi iddialara göre Meryem'in kızkardeşi - zayıf bir iddia) kızkardeşinin adı İysa. İysa Zekeriya'nın karısı. Fakat bazı kayıtlar Zekeriya'nın Meryem'in dayısı olduğunu söylemekte. İysa'da Meryem'in teyzesi olduguna gore, Zekeriya ve İysa kardeşler. Eğer kardeş iseler bu durumda ortaya "ensest" durumu çıkıyor. Fakat Luka İncil'inde Zekeriya'nın karısının adı Elisabeth.

Meryem'in kocası (veya nişanlısı) Yusuf, Matta İncil'ine göre Meryem'in amcasının torunu. Luka İncil'inde ise bir başkasının torunu. Meryem yetim doğdugundan, bakımını yakın bir akrabasının üstlenmesi gerekmiş. Tam 29 kişi bu görevi üstlenmek istemiş (Neden? Bu kadar çok kişi değersiz bir kız çocuğuna, İsa'nın anası olacağını bildikleri için mi vasi'lik yapmak istemiş?). Bu kadar çok kiş göreve talip olunca kurra çekilmesine karar verilmiş. Herkes nehire bir ok atmış, kimin oku batmaz yüzerse görev ona verilecekmiş. Zekeriya'nın oku batmamış.

Kuran'da Meryem'in babasının adının İmran olduğu söylense de, bir karmaşa var: Kuran'da iki Ayet'te İmran ismi geçiyor;

Ali İmran-33 'Gerçekten Allah, Adem'i, Nuh'u ve İbrahim ailesiyle İmran hanedanını süzüp alemler üzerine seçti.'

Ali İmran-35 'İmran'ın karısı: "Ya Rab! Ben karnımdakini kayıtsızca sana adadım, hemen kabul et bunu benden; çünkü sadece Sensin işiten, bilen Sen!" dedi.'

Yukarıdaki Ayet'lerde geçen İmran isimleri hakkında görüşler farklı. Bu İmran'ların aynı İmran'lar olmadığı söyleniyor. 33. Ayet'te geçen İmran'ın Musa'nın (aynı zamanda Harun'un) babası olduğu, 35. Ayet'te söz edilen İmran'ın Meryem'in babası olduğu iddia ediliyor.

Fakat Hristiyanlar Meryem'in babasının adının İmran olduğunu reddediyorlar. Hristiyanlara göre Meryem'in babasının adı JOACHIM. İlginçtir ki, Meryem'ın babasının adının Joachim olduğu söylense de, Meryem'in annesi Hannah gibi, babasının ismi de Hristiyanlığın el kitabında geçmiyor. Fakat yanlış da olsa, Kuran bir isim vermiş (uydurmuş)...

Tevrat'ın Çıkış bölümü incelendiğinde karşımıza bir isim çıkıyor; MİRYAM (Meryem veya Miriam). Tanrı ile de konuşmuş (Sayılar12/4-8) bu kadın, Tevrat'a göre bir peygamberdir. Peki kimin nesidir, kimdir bu Meryem (Miryam)? Tevrat açıklıyor, okuyalım;

Çıkış.15: 20 Harun'un kızkardeşi Peygamber (Nebiye) Miryam tefini eline aldı, bütün kadınlar teflerle, oynayarak onu izlediler.

Çıkış.15: 21 Miryam onlara şu ezgiyi söyledi: «Ezgiler sunun RAB'be, çünkü yüceldikce yüceldi, Atları, atlıları denize döktü.»

Görüldüğü gibi, bir deri hastalığı nedeniyle ölen bu Meryem, Musa ile Harun'un kızkardeşidir.

Kuran'daki Meryem Sure'sinde bir Ayet var. Bu Ayet, Meryem'in başından geçenler anlatılırken araya sokulmuş. Okuyalım;

Meryem-28 'Ey Harun'un kız kardeşi! Senin baban kötü bir insan değildi; annen de iffetsiz değildi.'

Bu hitap İsa'nın annesi Meryem'e yapılıyor.

Peki, İsa'nın annesi Meryem'den söz edilen bu bölümde söylenen "Ey Harun'un kız kardeşi!" hitabı ne anlama geliyor?

Hiç bir anlamı yok!

Açıkçası yorgun bir beyin, resmen Meryem'leri karıştırmış!

_____________________________________________________________________

meryem 28inci ayetteki "harunun kiz kardesi" konusu üzerinde yogunlasirsak sevinirim.. aksama insallah bende yorumlarimi katicam..

YAKUP Abi bi bakiver buraya :))

ateist forumu diye girdigin yer, ne yazikki ateist kimligine bürünmüs misyonerlerin bulustugu ortamdir.

Yukaridaki yaziya bakarsan, kurani kerimi elestirirken dayanak olarak bozulmus kitaplari göstermekteler ve aba altindan misyonerlik propagandasini yapmaktalar. bozulmus kitaplarinin bir sekilde ilgi uyanmasini saglamaktalar.

fi zilalil kuran tefsiri acip baktigimizda:

"Ey Harun'un kız kardeşi, senin ne baban kötü bir adamdı ve ne de annen iffetsiz bir kadındı."

Adamların dilleri çözülmüş, Hz. Meryem'i paylama ve kınama yağmuruna tutmuşlar; "Ey Meryem, sen çok utandırıcı bir suç işledin" diyorlar, bağışlanmaz bir rezaletin damgasını yediğini yüzüne vuruyorlar. Arkasından öfkeleri acı bir alaya dönüşüyor; kendisine "Ey Harun'un kız kardeşi" diye sesleniyorlar. Hz. Harun seçkin bir peygamberdir. Sağlığında kutsal mabedin bakımını yürütmüş ve ölümünden sonra bu görevi soyundan gelenlere devretmiştir. Sen ki, kendini ibadete vermekle ve mabedin hizmetine adamakla soyunu ona dayandırdın. Ama taşıdığın bu saygın soy bağı nerede, işlediğin rezalet nerede! Bu ikisi hiç birbiri ile bağdaşır mı? Üstelik;

"Senin ne baban kötü bir adamdı ve ne de annen iffetsiz bir kadındı.

O halde kime çektin de bu çirkin işi yaptın? Senin bu işlediğin rezaleti ancak kötü babaların ve iffetsiz annelerin kızları yapar.

Adamların bu suçlamalarını hiç ses çıkarmadan dinleyen Meryem, bu noktada kucağındaki harika çocuğun az önceki tavsiyesini uyguluyor. Okuyoruz.

* * *

Anlasildigi üzere üstlendigi görev geregi ayni yola bas koyduklari icin kardesi diye hitap var.


يَا أُخْتَ هَارُونَ مَا كَانَ أَبُوكِ امْرَأَ سَوْءٍ وَمَا كَانَتْ أُمُّكِ بَغِيّ


يَا أُخْتَ هَارُونَ ey harunun kiz kardesi denirken, مَا كَانَ . kim أَبُوكِ senin baban. burada eger ki her ikisi öz kardes olsa idi sizin babaniz derlerdi. Senin baban denmezdi. sizin babaniz denirdi.

Bu kisilerin gayesi üzüm yemek degil, bostanci dögmek zaman harcamaya emek vermege hic degmez. Kuranda nasil celiski ariyorlar ama nerelerden ne sekilde cikartmaya calisiyorlar görüyorsunuz. Arapca egitimi olmasa, müslümanlar arabi ilimlerden uzaklassa bu keferelere meydan dogacak ama Allah büyük..

bakin bozduklari kitaplarindan bozulmus incillerinden celiski yumagi:

Hz. İsa'nın, yeniden dirilerek zuhur ettiğini Havarilere ilk olarak haber veren kişiler, Matta'ya göre iki Meryem, Markos'a göre Mecdelli Meryem ve iki öğrenci, Luka'ya göre sadece iki öğrenci, Yuhanna'ya göre sadece Mecdelli Mer¬yem'dir.

Hz. İsa, yeniden dirildikten sonra Havarilere ve diğer öğrencilerine Sinoptik İncillere göre sadece bir kere görün¬müş, ama Yuhanna'ya göre üç kere görünmüştür

bunlardan cok ama hic biri cevap veremiyor. bunlari gizlemek icin türlü hilelere basvuran hatta böyle kitap cikartanlari satin almaya calisirken arabi ilimlerden uzak kisilerin aklina karistirmaya calisiyorlar..

insaallah cevap verilmistir. Kurani kerimde benzeri hitap sekilleri arastiracaktim ancak vaktim yoktu. araf 151 de cogul hitaba bir örnek var. hz. musa ve kardesi harun icin..

selam sevgi ve dua ile

saolasin abi cevabimi aldim, ateizm:org dan almistim bu yaziyi, bütün dinlerle ilgili celiski ariyolar, ilk basta dedigim gibi pek cikaramistim.. saolasin..

100.Allah pisligi aklini kullanmayanlarin üzerine yagdirir
Yunus Suresi

yani buradan bir şey daha öğrenmiş oluyoruz bize bizden başkası zarar veremez
eğerki biz dinimize ve onun gerektirdiyi şeylere sahip çıkarsak islam kültür ve medeniyetini yaşatırsak ve islam ilmi ile donatılırsak hiç bir kuvvet galip gelemiyecektir.
yoksa cahiller bir şeyleri ispat edelim diyerek birşeyleri yıkmaktalar tv. lerde olduğu gibi

ADIGÜZEL

sen de sag olasin kenan kardes.

adidagüzel, hz. ömerin bir mektubu vardi. Biz manevi ve ilmi olarak onlardan üstün olamazsak sonumuz gelmis demektir. Zamaninda bazi degerli eserleri okurken bunlari niye okuyorsunuz, ne faydasi olacak diye seytan vesvese sokustururken seytana kul köle olmuslarda bos durmuyorlar iste..

http://www.zehirliok.com/konu/hz-omerden-mektup.html


Kuran. Kerim ve Tefsir

MollaCami.Com