Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


KiYAMETiN ALAMETLERi OLDUGU KURAN'DA BiLDiRiLMisTiR

KiYAMETiN ALAMETLERi OLDUGU KURAN'DA BiLDiRiLMisTiR

Kainatin, mikroorganizmalardan insanlara kadar içindeki tüm canlilar, yildizlar ve galaksilerle birlikte ortadan kaldirilacaGi zaman ayetlerde "saat" olarak ifade edilir. Bu "saat" herhangi bir saat deGildir; Kuran'da "kiyamet vakti" anlaminda kullanilan belirli ve özel bir saattir.

Öncelikle sunu belirtmeliyiz ki kainati bekleyen kaçinilmaz sonun, her dönemde merak uyandiran bir konu olduGu ayetlerden anlasilmaktadir. Ayetlerde, insanlarin Peygamberimiz (sav)'e kiyamet saatinin ne zaman geleceGini sorduGu söyle bildirilmektedir:

Saatin (kiyametin) ne zaman demir atacaGini (gerçekleseceGini) sorarlar. (Araf Suresi, 187)

"O ne zaman demir atacak?" diye sana kiyamet-saatini soruyorlar. (Naziat Suresi, 42)

Peygamberimiz (sav)'e bu soruya "Onun ilmi yalnizca Rabbimin katindadir." (Araf Suresi, 187) seklinde cevap vermesi emredilmis, böylece kiyametin zamanini sadece Allah'in bildiGi ifade edilmistir. Bu ayetten, kiyametin ne zaman gerçekleseceGinin bilgisinin insanlardan saklandiGi anlasilmaktadir.

Kuskusuz sonsuz ilim sahibi olan Rabbimizin kiyamet saatini gizli tutmasinin hikmetleri vardir. ÖrneGin böylece her yüzyilda yasayan insanlarin "kiyamet-saatinden içleri titremekte olanlar" (Enbiya Suresi, 49) gibi hareket etmeleri istenmektedir. Yine insanlarin, kiyamet gününün azabi ve dehseti apansiz gelmeden önce, Allah'in azametini ve sinirsiz kudretini düsünmeleri ve O'nun disinda siGinilacak bir yer olmadiGini anlamalari istenmektedir. EGer kainatin ölüm vakti tam olarak bilinseydi, bu dönemden önce yasayanlar kiyameti derin bir sekilde düsünme gereGi hissetmeyecekler, ayetlerde tasvir edilen kiyamet olaylarina duyarsiz yaklasacaklardi.

Ancak belirtmek gerekir ki, kiyamet saati hakkinda bilgi veren birçok ayet bulunmaktadir. Konuyla ilgili diGer ayetleri incelediGimizde önemli bir gerçekle karsilasiriz. Kuran'da kiyamet için bir tarih açiklanmaz, fakat kiyamet öncesinde ortaya çikacak alametler haber verilir. Bir ayette kiyametin birçok isaretinin bulunduGu söyle bildirilir:

Artik onlar, kiyamet-saatinin kendilerine apansiz gelmesinden baskasini mi gözlüyorlar? iste onun isaretleri gelmistir. Fakat kendilerine geldikten sonra öGüt alip-düsünmeleri onlara neyi saGlar? (Muhammed Suresi, 18)

Bu ayette, öncelikle, geleceGi bildirilen kiyametin alametlerinin Kuran'da yer aldiGi anlasilmaktadir. Bu "büyük haber"in isaretlerini anlamak için yapmamiz gereken ayetler üzerinde düsünmektir. Aksi takdirde, ayette bildirildiGi gibi, kiyamet ani geldikten sonra düsünmenin bir faydasi olmayacaktir.

O gün insan kardesinden,annesinden,babasindan,hanimindan ve evledindan kacar.
O gün herkesin kendine yetecek bir derdi vardir.
O gün yüzler vardir,apaydin. . .
Güleçtir,sevinçtir.
O gün yüzler vardir,toz toprak . . .
Onu bir karanlik kaplamistir,
iste onlar inkara ve günaha batmis olanlardir.(Abese:34-42)


Kuran. Kerim ve Tefsir

MollaCami.Com