Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


s.a.

PEYGAMBERiMiZ (SAV)'iN SAHABELERi iLE OLAN iLisKiSi VE SOHBETLERi



Peygamberimiz (sav), çevresindeki Müslümanlarla çok yakindan ilgilenirdi. Onlarin her birinin imanini, tavrini, temizliGini, nesesini, saGliGini yakindan takip ederdi. Her birinin eksiklerini, ihtiyaçlarini gözetir, temin edilmesini saGlardi. Onlarla olan sohbetlerinde ise, onlari çok hos tutar, gönüllerini alirdi. Sahabeler yanindan nese ve huzur içinde ayrilirlardi.

En yakinlarindan biri olan Hz. Ali (ra), Peygamberimiz (sav)'in sohbetlerindeki ortami ve sahabeleriyle olan iliskisini söyle açiklamistir:

"Resulullah insanlarin eli en açik, gönlü en genis ve sivesi en düzgün olani, yüklendiGi isi en iyi sekilde ifa edeni, en yumusak huylulari ve sohbeti en güzel olaniydi. Onu taniyip sohbetinde bulunanlar ona severek sokulurdu. Onu niteleyen: 'Ondan önce de ondan sonra da onun gibisini görmedim' derdi. Ne zaman kendisinden bir sey istense onu mutlaka verirdi."

"(Birlikte) oturduGu kimselerin her biriyle ilgilenir, farkli muamele ettiGi izlenimi vermezdi. ihtiyacini gidermesi için onunla oturan veya onu ayakta tutan kimseye karsi sabirli olur, o kisi ayrilmadikça kendisi onu terk edip ayrilmazdi."

"Ashabini özler, (göremediGi zaman) sorardi. insanlarin durumlarinin nasil olduGunu, islerinin ne alemde olduGunu da sorardi. Güzele güzel, çirkine çirkin derdi."

"Daima doGrularin yanindaydi, baskasini kabul etmezdi. Yanina geçici olarak girerlerdi, çiktiklarinda mutmain olarak çikarlardi. Yanindan birer delil ve kilavuz olarak çikarlardi."

Gelen yabancilarin asiri ve mantik disi davranislarini sabirla karsilardi. Ashab bazen buna kizarlardi da o onlari teskin eder, söyler derdi: "böyle kimseleri gördüGünüzde onu irsad edin!"

"Kimsenin sözünü kesmez, bitirinceye kadar beklerdi."

"... insanlari birbirine sevdirecek, birbirlerine kaynastiracak seyleri konusurdu. Onlari ürkütmez, kaçirmazdi. Her kavmin liderine önem atfederdi; ikram ederdi..."

Torunu Hz. Hasan (ra) ise Peygamberimiz (sav) için sunlari söylemistir:

"Bakislari son derece anlamli idi... Mani kelimelerle (az sözle çok mana ifade edecek sekilde) gayet güzel ve veciz konusurdu. Sözlerinde ne fazlalik olurdu ve ne de eksiklik."

ileri gelen kimselerle de sade vatandaslarla da esit sekilde konusurdu. Onlardan hiçbir seyi saklamazdi."

Ebu Zer (ra,) Peygamberimiz (sav)'in sahabelerine karsi sevgi dolu tavrini söyle anlatmistir:

"Bir gün Peygamberimizin yanina gittim. Bir divanda oturuyordu. Kalkti beni kucakladi. Bu kucaklamasi gerçekten pek içtendi."

Ebu Hüreyre (ra) ise Hz. Muhammed (sav)'in insanlara karsi son derece ince düsünceli ve insaniyetli olan güzel tavrini söyle tarif etmistir:

"Allah Resulü'nün elini birisi tuttuGunda o kisi elini birakmadikça, Resulullah elini çekmezdi. Kendisiyle konusan herkese karsi yüzünü döndürür, konusan lafini bitirmeden çehresini çevirmezdi."

Peygamberimiz (sav), sahabelerinin rahatsizliklari ile de yakindan ilgilenirdi. Zayif olanlarin kilo almalari, kilosu fazla olanlarin diyet yapmalarini, yiyeceklerin faydali olanlarini seçmelerini tavsiye ederdi.172 ÖrneGin bazi hastaliklarinda, sahabelerine bal serbeti içmelerini tavsiye etmistir.

Hz. Ebu Hüreyre (ra)'nin anlattiGina göre, bir gün Ebu Hüreyre (ra) bayildiGinda, Peygamberimiz (sav) onu kendisi ayaGa kaldirmis, evine getirmis ve aç olduGunu anlayarak ona ilk önce süt içirmistir.


Dualarinizda benide unutmayin.selametle

dualarimiz tüm müslüman aleminin üzerine olsun
gerçekten çok ama çok duaya ihtiyacimiz var.

allahim sen benisev de bende kulluhumu ask ile yapiyom

kendim sakulluk yapayimda seni sevdihim kadar seytani sevmeyim

amin ecmain


Kuran. Kerim ve Tefsir

MollaCami.Com