Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


HÜMEZE SURESi

Bu surede insanlari önden ve arkadan çekistirme kötülendiGi için bu isimle adlandirilmistir.Mekke'de " Kiyamet " suresinden sonra nazil olmustur. 9 ayettir.

MEALi:

Rahman ve Rahim Allah'in adiyla

1-2- Arkadan çekistirmeyi, yüze karsi eGlenmeyi, baskalarini ayiplamayi ve servet birktirip onu saymayi adet edinenlerin vay haline,
3-Malinin kendisini ölümsüz (ebedi) kilacaGini sanir.
4-Hayir, O, andolsun ki, Hutemeye atilacaktir.
5- Hutemenin ne olduGunu sen bilir misin?
6-7- O, yürekleri sarip yakacak olan, Allah'in tutusturulmus atesidir.
8-9- Onlar, uzun sütunlar arasinda, her yönden atesle kapatilmislardir.

Bu surede, dünyada mal toplayip, onun, kendisini ebedi kilacaGini zannederek, insanlarda ayip arayan , onlari çekistiren kimseler için siddetli bir tehdit vardir.Burada çok kiymetli bir ahlak dersi verilmektedir.Hz. Peygamber Mekkelileri hakka davet ettiGi zaman , onunla ve ona katilanlarla alay etmisler, ona katilmaya mani olmak için ,türlü türlü iftiralarda bulunmuslar,Mekke'yi ziyaret edenleri, onunla temas etmelerini engellemek için aGizlarina gelenleri söylemisler, güya bu hareketleriyle onu durduracaklarini sanmislardi.Bu sure, bu sekilde hareket eden ahlaksizlar için neticenin ates ve azap olduGunu bildirmektedir.Bu surenin nüzul sebebi olarak müfessirler, Ümeyye b. Halef, el-Velid b. Mugire ve Ahnes b. serik gibi kimselerin Hz. Peygamberi ayiplamalari, onunla alay etmeleri üzerine nazil olduGunu söylerler.

imam Hatip Liseleri için Tefsir 2 (Lise 4.Sinif)
Prof. Dr.ismail CerrahoGlu ve Doç.Dr. sevki Saka

bu tür meal ve tefsir her zaman bizim için gerekli sahip çikmammiz lazim.


Kuran. Kerim ve Tefsir

MollaCami.Com